NATUUR- EN VOGELTOCHTEN

Een aantal keer per jaar organiseren wij natuurtochten langs de Grote Rivieren en in de Biesbos. In het voorjaar is het thema van deze tochten met name vogels kijken, in het najaar gaat de aandacht meer naar natuurbeleving in bredere zin.
De cursussen zijn geschikt voor meer en minder ervaren vogelaars en natuurliefhebbers en worden begeleid door een ervaren IVN-gids. Tijdens de tochten langs de Grote Rivieren wordt veel gefietst. Het is daarom raadzaam je eigen fiets mee te nemen.
De programma's van deze tochten in grote lijnen:

Grote Rivieren

Dag 1
Het schip vertrekt in de middag om 13.00 uur vanuit Nijmegen en vaart over de drukbevaren Waal naar Tiel, waar de gasten afstappen voor een mooie fietstocht langs de Betuwse bongerds naar Wijk bij Duurstede. Daar komen zij later in de middag weer aan boord. 's Avonds is er voor de liefhebbers een wandeling door Wijk bij Duurstede.

Dag 3
We varen door naar Meinerswijk en na een excursie aldaar gaan we op de fiets naar de Klomperwaard en Doornenburg. Vervolgens fietsen we door naar de Bijland, waar we weer aan boord stappen van de Poolster. 's Avonds een bevertocht in de Rijnstrangen.
Dag 2
Voor het ontbijt is er een vroege excursie in de Maurikse en Eckse Waarden. Daarna varen we naar Rhenen en fietsen vandaar naar de Blauwe Kamer, een voorbeeldgebied voor rivier-natuur. Vandaar uit fietsen we door de Wageningse polder naar Driel. Na de maaltijd is er nog gelegenheid voor een avondexcursie langs de stuwwal bij Doorwerth.

Dag 4
De vierde dag maken we een mooie fietstocht door dit gebied, waarna we 's middags weer naar Nijmegen varen, waar we rond 16.00 uur van boord gaan.

Biesbos

Het schip vertrekt op vrijdagmiddag om 17.00 uur vanuit Woudrichem richting de Biesbos.
's Avonds maken we daar wellicht nog een wandeling of een kanotocht.

Zaterdagochtend bezoeken we het Biesbosch-museum en gaan we op zoek naar de 'vroege vogels'.
Vervolgens gaan we per kano of zeilboot dwars door de Biesbos naar het Noordergat van de Plomp. Daar gaan we in de schemering op zoek naar bevers en we besluiten de dag met een kampvuur.

Zondag maken we te voet en met de kano's nog verschillende excursies en ten slotte vaart de Poolster weer naar Woudrichem, waar we om 17.00 uur van boord gaan.